Många protestbrev skickades till SVT

Brev från Magnus Nordin till Axel Arnö SVT

Publicerad: 2011-09-18 | Magnus Nordin
Kommentarer (0)

Ett av många protestbrev som upprörda tittare skickade till SVT.

Hej Axel.

Jag är en stark anhängare till public service, en reklamfri, icke-kommersiell kanal där lättsamma underhållningsprogram, smala kulturprogram och kvalitetsstämplade serier, mastiga dokumentärer kan samsas. Självklart ska en public service-kanal inte heller skygga för kontroversiella ämnen, utan kunna sända reportage som ifrågasätter gamla sanningar.

Problemet med "Staden som offrades" är att filmen är hårt vinklad, spekulativ och rent lögnaktig på ett sätt som för tankarna till Förintelserevisionisten David Irving som ju påstod att gaskamrarna bara var påhitt. Självfallet bör man diskutera Bosnienregimens roll i Srbrenicas fall men det blir rent löjeväckande när slutsatsen i dokumentären blir att det var president Alija Izetbegovics fel att den bosniskserbiska armén massakrerade 8000 män och pojkar, att Nasir Oric var den värsta sortens krigsförbrytare medan hans motpart general Ratko Mladic framställs som en anständig militär ledare som förvisso lät avrätta 2000 krigsfångar (!) men helt enligt regelboken sköt på flyende män och pojkar med bland annat luftvärnsgranater. Nej, det är inte att begripliggöra massakern, det är att fördunkla sanningen.

Om nu Mladic var en sån rättskaffens karl hur kommer det sig att han och fler av hans officerare och soldater har dömts eller står åtalade för krigsförbytelser i samband med massakern i Srbrenica?

Nej, massakern var ingen "hämndaktion", det var ett folkmord, planerat och genomfört av bl a Mladic och hans parhäst Radovan Karadzic som ett led i att skapa serbiskt etniskt rena områden i östra Bosnien. Detta är inte någon "teori" utan ett historiskt belagt faktum.

Kolla t ex gärna regeringskansliets summering av massakern, vilket jag utgår från baserar sig på seriösa källor. http://www.humanrights.gov.se/extra/pod/?id=86&module_instance=10&action=pod_show

SVT bör åtminstone ha faktagranskat programmet, då hade ni upptäckt att påståendet om att bosniska styrkor under Orics befäl mördade 3500 serbiska civila knappast är oomstritt. Jag citerar här norska Helsingforskommitténs kommentar till dokumentären efter att den visats i norsk tv. "Det første tallet ser ut til å stamme fra kontroversielle serbiske kilder. Et norskstøttet statistisk prosjekt fant at av 480 drepte serbere i Srebrenica-området, var 151 sivile. Det er mange, men ikke i nærheten av Brennpunkts tall." http://www.frie-ytringer.com/2011/05/03/helsingforskomiteen-med-sterk-kritikk-av-nrks-bosnia-dokumentar/

Revisionistisk propaganda hör inte hemma i public service, för något annat kan man inte kalla en dokumentär som lägger skuldbördan i massakern på offren själva.

Särskilt allvarligt blir det om dokumentären används som faktakälla i skolan för elever och lärare, för det är väl knappast SVT:s syfte att förmedla en ensidig och propagandistisk tolkning av en viktig historisk händelse till Sveriges skolelever?

MVH

Magnus Nordin, författare, föreläsare och f.d högstadielärare.
Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken