Norska Helsingforskommittén om filmen - Staden som offrades - del 17

Det sägs att Mladic var militärt underlägen

Publicerad: 2011-09-29 | Redaktionen
Kommentarer (0)

45:09 Det sägs att Mladic var militärt underlägen och att han inte litade på sina lokala trupper, eftersom han var rädd att de skulle begå övergrepp.

Detta är fel. Rent militär konstaterar FN-rapport om Srebrenica att: "There was no contest". Militärt var serberna förkrossande överlägsna.

Filmen beskriver FN-styrkorna som en del av motståndet som serberna hade att räkna med, men nämner inte att serberna vid den tiden hotade att döda tillfångatagna gisslan från FN om FN ingrep militärt, och att de dessutom under lång tid har förhindrat förstärkningar till Dutchbat, FN: s kontingent i Srebrenica, som därmed var underbemannade.

I filmen skapar man en bild där sämre beväpnade serbiska styrkor tvingas till handling pga de muslimska styrkornas övergrepp och brott mot vapenvila, vilket är i total kontrast till ICTY-domen och FN-s version. Att framställa Mladic som bekymrad för möjliga övergrepp är i total kontrast till ICTY domar och ICTY åtalet mot Mladic, där han har en central roll i planeringen och genomförandet av det omfattande folkmordet som krävde betydande logistik.

Dokumentären porträtterar Mladic som en hederlig soldat med respekt för mänskliga värden och lagar vilket strider mot all känd och juridiskt fastställd fakta om kriget i Bosnien-Hercegovina.

Viktig information:
Ovanstående är en av 25 punkter som den norska Helsingforskommittén har reagerat på i filmen Staden som offrades. I rapporten står bl. a. att programmet bidrar till historieförfalskning och att det inte lever upp till journalistisk standard. Dessutom påpekar man att filmen ger en helt felaktig bild av händelserna speciellt för personer med begränsad kunskap om kriget i Bosnien-Hercegovina och folkmordet i Srebrenica.
Hela rapporten på Norska kan hämtas här

 
Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken