Norska Helsingforskommittén om filmen - Staden som offrades - del 3

Filmen säger att Bosniens muslimska majoritet förklarade sig självständig

Publicerad: 2011-09-23 | Redaktionen
Kommentarer (0)

Filmen säger att Bosniens muslimska majoritet förklarade sig självständig (våren 1992) och att inbördeskriget bröt ut som följd.


Detta är missvisande. Det organiserades en folkomröstning 1 mars 1992 om landats självständighet, där bosnier, kroater och en del serber röstade för Bosniens självständighet. En stor majoritet av serber röstade emot eller bojkottade folkomröstningen. Ingen av de etniska grupperna hade en absolut majoritet av befolkningen, men bosnierna var den största etniska gruppen. Vad hände sedan var att bosnienserbiska styrkor med serbiska styrkor (både vanliga och paramilitära) gick till angrepp i april 1992 mot bosniska civila och företrädare för de bosniska myndigheterna.

Det var därför en konflikt mellan två stater startades, med Serbien som den aggressiva parten. Senare försökte Serbien att ta avstånd från kriget, men den serbiska regeringen fortfarande stödde de bosnienserbiska styrkorna och fortsatte att kontrollerade dem. Även detta är prövat och bekräftat av ICTY och ICJ.

Viktig information:
Ovanstående är en av 25 punkter som den norska Helsingforskommittén har reagerat på i filmen Staden som offrades. I rapporten står bl. a. att programmet bidrar till historieförfalskning och att det inte lever upp till  journalistisk standard. Dessutom påpekar man att filmen ger en  helt felaktig bild av händelserna speciellt för personer med begränsad kunskap om kriget i Bosnien-Hercegovina och folkmordet i Srebrenica.
Hela rapporten på Norska kan hämtas här 

Vår kommentar:

Kriget kom som en följd av upplösningen av Jugoslavien. Efter de slovenska och kroatiska utträden från Jugoslavien under 1991, så höll den multietniska delrepubliken Bosnien och Hercegovina, som var bebott av huvudsakligen muslimska bosniaker (44 procent), ortodoxa serber (31 procent) och katolska kroater (18 procent), en folkomröstning om självständighet den 29 februari 1992 som röstades igenom.

Detta avfärdades av de bosnienserbiska politiska representanterna, som hade bojkottat folkomröstningen och upprättat deras egna stat, Republika Srpska. Efter självständighetsförklaringen så angrep bosnienserbiska styrkor, som stöddes av Slobodan Milosevics serbiska regeringen och den jugoslaviska folkarmén (JNA), Republiken Bosnien och Hercegovina i syfte att säkra serbiskt territorium och krig bröt snart ut i hela Bosnien. (Wikipedia)
Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken