Norska Helsingforskommittén om filmen - Staden som offrades - del 20

Filmen säger att de flesta bosniakiska män vägrade att kapitulera

Publicerad: 2011-09-29 | Redaktionen
Kommentarer (0)

51:53 Filmen säger att de flesta bosniakiska män vägrade att kapitulera, eftersom de fruktade repressalier efter massakrer de hade begått i serbiska byar.


Detta är återigen missvisande. De ville inte ge upp eftersom de fruktade att de skulle bli dödade, precis som många av dem som tidigare gav upp. Återigen använder man hämnd som motiv för angrepp på bosniaker och det görs på ett tendensiöst sätt.
När Mladic talar om hämnd (ett klipp som regissörerna klippt bort //Redaktionen), hänvisar han till turkarna som brutalt slog ned ett uppror mot det ottomanska väldet i 1804.

Viktig information:
Ovanstående är en av 25 punkter som den norska Helsingforskommittén har reagerat på i filmen Staden som offrades. I rapporten står bl. a. att programmet bidrar till historieförfalskning och att det inte lever upp till journalistisk standard. Dessutom påpekar man att filmen ger en helt felaktig bild av händelserna speciellt för personer med begränsad kunskap om kriget i Bosnien-Hercegovina och folkmordet i Srebrenica.
Hela rapporten på Norska kan hämtas här

Vår kommentar:

 

Avrättning av bosniaker i Srebrenica
Amatörinspelningen som visar avrättning av sex bosniaker, 4 minderåriga och två vuxna. Ola Flyum och David Hebditch har dock valt att inte visa dessa autentiska avrättningar eftersom dessa skulle förstöra den "nya sanningen" som deras film ville förmedla. Videosekvensen visar vad som har hänt med pojkar och män som blev tillfångatagna eller som har överlämnat sig till den bosnienserbiska armén.


Redan de 14 juli har man via satellitbilder kunnat konstatera att kropparna efter folkmordet begravdes i massgravar. 


Otaliga massgravar vittnar om systematiska avrättningar av civila. 


 
Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken