Norska Helsingforskommittén om filmen - Staden som offrades - del 7

Filmen säger att i mars 1993 börjar serberna en offensiv för att återta förlorat territorium

Publicerad: 2011-09-25 | Redaktionen
Kommentarer (0)

15:53 Filmen säger att i "mars 1993 börjar serberna en offensiv för att återta förlorat territorium."

          
Det är sant att serberna attackerade då, men det område de tog tillbaka var område som de hade etniskt rensat och därefter förlorat till bosnisk armé i Srebrenica. Filmen presenterar den serbiska sidan som militärt svagare parten som bara reagerar (återtar förlorade territorium). Den redovisningen av bosnienserbiska styrkor resurser och kapacitet senare i filmen (43,03) är enligt vår uppfattning helt klart missvisande. Det samma gäller påståendet att den holländska FN-truppen som hade mandat att skydda Srebrenica som en säker zon för civila, räknades som en del av bosniska militära kapacitet.

Viktig information:
Ovanstående är en av 25 punkter som den norska Helsingforskommittén har reagerat på i filmen Staden som offrades. I rapporten står bl. a. att programmet bidrar till historieförfalskning och att det inte lever upp till journalistisk standard. Dessutom påpekar man att filmen ger en helt felaktig bild av händelserna speciellt för personer med begränsad kunskap om kriget i Bosnien-Hercegovina och folkmordet i Srebrenica.
Hela rapporten på Norska kan hämtas här

Vår kommentar:

Verkligheten i östra Bosnien såg annorlunda ut än vad som framgår i filmen. I åtalet mot den bosnienserbiska generalen Krstic står det bl. a. att:
"After armed conflict erupted in the Republic of Bosnia and Herzegovina in the spring of 1992, Bosnian Serb military and paramilitary forces occupied cities, towns and villages in the eastern part of the country and participated in an ethnic cleansing campaign which resulted in an exodus of Bosnian Muslim civilians to enclaves in Srebrenica, Gorazde and Zepa.

Det som hände i Srebrenica 1995 var en slutlig fas av folkmordet som började i april 1992.
"Between 11 July 1995 and the 18 July 1995, the VRS forces, under the command and control of Ratko Mladic and RADISLAV KRSTIC, either expelled or killed most of the members of the Bosnian Muslim population of the Srebrenica enclave. As a result of these actions, the VRS forces virtually eliminated the presence of any Bosnian Muslims in the Srebrenica enclave area, thus continuing an ethnic cleansing campaign which had begun in the spring of 1992.
Källa: The prosecutor of the tribunal against Radislav Krstic, Case No. IT-98-33, Amended indictment 

Etnisk rensning var planerad som en del av planen att skapa etniskt rena serbiska områden i syfte att skapa ett serbiskt stat i Bosnien. Även adnra städer drabbades hårt av den strategin. Läs hur det gick för andra städer kring Srebrenica.
Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken