Norska Helsingforskommittén om filmen - Staden som offrades - del 9

Filmen säger att Izetbegovic drog sig ur fredsavtalet 1993

Publicerad: 2011-09-25 | Redaktionen
Kommentarer (0)

Filmen säger att Izetbegovic drog sig ur fredsavtalet 1993 på grundval av ambitionerna att få mer territorium.


Filmen säger att Izetbegovic drog sig ur fredsavtalet 1993 på grundval av ambitionerna att få mer territorium. Bosniska myndigheter framställs som krigs-orienterade och aggressiva, medan verkligheten var att den lagligt valda bosniska myndigheterna var den drabbade parten, och att det föreslagna fredsavtalet 1993, vilket var kontroversiellt eftersom det i verkligheten skulle erkänna de serbiska erövringar och undergräva existensen för Bosnien-Hercegovina som stat. Izetbegovic kan kritiseras, men i denna film presenteras inte hans syn på dessa fredsavtal.

Viktig information:
Ovanstående är en av 25 punkter som den norska Helsingforskommittén har reagerat på i filmen Staden som offrades. I rapporten står bl. a. att programmet bidrar till historieförfalskning och att det inte lever upp till journalistisk standard. Dessutom påpekar man att filmen ger en helt felaktig bild av händelserna speciellt för personer med begränsad kunskap om kriget i Bosnien-Hercegovina och folkmordet i Srebrenica.
Hela rapporten på Norska kan hämtas här

Vår kommentar:

Tidningen The Independent skrev den 1 september 1993 följande:
Owen-Stoltenbergs egna advokat Paul Szasz bekräftade att syftet med Owen-Stoltenberg:s plan var "att dela upp Bosnien-Hercegovina i tre självständiga stater" och att Bosniens president Izetbegovic avböjde förslaget med förklaringen att "Om vi "‹"‹inte har försäkran från säkerhetsrådet och generalförsamlingen (om Bosniens rättsliga ställning), äventyras Bosniens oberoende och självständighet."

Szasz:s amerikanske kollega advokaten Francis A. Boyle bekräftar att Owen-Stoltenberg:s plan gick ut på att förstöra den självständiga staten Republiken Bosnien och Hercegovina. Enligt Boyl avslöjade Szasz för honom att det ursprungligen var ett förslag från Radovan Karadzic som han själv (Paul Szasz) var med och omarbetade till s.k. Owen-Stoltenberg:s fredsplan. (F.A. Boyle, The Bosnian People Charge Genocide 235-51 (Aletheia Press: 1996).

När den bosnienserbiska armén genomförde den etniska rensningen våren 1992 tog den kontroll över 60 procent av Bosnien på sex veckor och drev 750.000 människor på flykt.

Lord David Owen från England introducerade begreppet "tre sidor i Bosnien" vilket ledde till att den bosniska regeringen blev en jämlik part med krigsförbrytare Radovan Karadzic under fredsförhandlingar i Geneve 1993. Styrkemässigt var bosniska regeringsstyrkor kraftigt underlägsna.

Bosniaker hade två stora problem. Det första problemet var bosniakernas fysiska överlevnad då man som nation hotades av två starka arméer. Problem nummer två var själva Bosnien och Hercegovina som stat vars existens hotades. Förutom kampen för sin fysiska överlevnad fick man kämpa för överlevnad av landet Bosnien och Hercegovina och dess multietniska struktur. Att acceptera villkor som skulle leda till att landet löses upp är någonting som Izetbegovic inte ville ställa sig bakom.
Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken