Norska Helsingforskommittén om filmen - Staden som offrades - del 5

Filmen säger att serbiska byar attackerades av Naser Oric och att målet var civila

Publicerad: 2011-09-23 | Redaktionen
Kommentarer (2)

07:59 Filmen säger att den bosniske befälhavaren "Naser Oric attackerade serbiska byar runt Srebrenica ... ca 50 serbiska byar förstördes ... kvinnor, barn och äldre har också dödats."


Naser Oric fördes till ICTY
i samband med påstådda krigsförbrytelser i byarna han attackerade och i samband med överfall på serber som var fångar i Srebrenica. Det råder ingen tvekan om att serbiska civila dödades i byarna som de bosniska styrkorna från Srebrenica attackerade. Men domstolen frikände Oric för brott i samband med dessa attacker. Attackerna var främst inriktade på militära mål. Ett antal byar var ursprungligen inte serbiska, de hade blandat eller bosnisk befolkningen innan den etniska rensningen. Det är fakta som inte nämns.

Bosnier i Srebrenica i själva verket var ett stort antal flyktingar från den etniska rensningen, som under flera år levt under belägring, svält och artilleriattacker från den serbiska sidan. När det gäller dödandet av serbiska civila i förvar i Srebrenica, slår ICTY fast att krigsförbrytelser, däribland mord, hade ägt rum. Emellertid var Oric ändå befriad från ansvar eftersom domstolen inte fann det bevisat att han hade ett personligt straffrättsligt ansvar (dvs. att det fanns en etablerad befälsordning) för dessa kränkningar. Frikännande är kontroversiellt, inte bara på den serbiska sidan. Många advokater tror att ICTY åklagare gjorde ett dåligt jobb med det.

Viktig information:
Ovanstående är en av 25 punkter som den norska Helsingforskommittén har reagerat på i filmen Staden som offrades. I rapporten står bl. a. att programmet bidrar till historieförfalskning och att det inte lever upp till  journalistisk standard. Dessutom påpekar man att filmen ger en  heltfelaktig bild av händelserna speciellt för personer med begränsad kunskap om kriget i Bosnien-Hercegovina och folkmordet i Srebrenica.
Hela rapporten på Norska kan hämtas här

 

Vår kommentar:

Det är viktigt att naser Oric överlämnade sig frivilligt till Haagtribunalen till skillnad från många andra. Åklagaren hade krävt 18 års fängelse för de övergrepp mot serbiska byar runt Srebrenica som enligt åklagaren har pågått under hans befäl. Oric befanns skyldig men inte till mord utan till passivitet. Enligt domstolen hade han underlåtit att förhindra mord och grymheter mot ett antal serbiska fångar. Att han personligen stått bakom räder och utbrytningar från Srebrenica mot serbiska byar ansågs av domstolen obevisat.
KommentarerKomentator Vanja | 2011-09-25 02:27:00
Men så lägligt då att Haagtribunalen inte kunde fälla Oric eftersom dem gjorde ett så dåligt jobb. Eftersom han är frikänd så massakrerades väl inte serberna av någon ? Det över 3000 mördade kan ju enligt Er logik inte blivit mördade eftersom ingen dömts, eller hur ? Ni anser ju att alla uppgifter som Tribunalen inte kunnat bevisa inte heller får framföras eftersom det enligt er då blir är historierevisionism. Det är ju absurt att ha denna åsikt. Om en människa blir mördad och ingen blir dömd så har det enligt Er inte begåtts något brott ergo ingen blivit dömd. Faktum kvarstår dock: Över 3000 serber blev mördade. Vad hände med dem ? JO, med ert resonemang, ingen har blivit dömd för det och då har det inte hänt, måste de olyckliga serberna tagit sina egna liv...........Komentator Alex | 2011-09-25 21:43:00
Hej, om Naser Oric enligt tribunalen i Haag har underlåtit att förhindra mord och grymheter mot ett antal serbiska fångar då är det väl polischefen som bär ett stort ansvar. Och polischefen är Hakija Mehonjic som nu plötsligt är så villig att anklaga alla andra, tom Clinton och Izetbegovic för planering av Srebrenicass . För mig ser det snarare ut som att Mehonjic vill köpa sin frihet genom att säga det som serberna vill höra. Det är antagligen därför som det inte finns något åtal mot honom och han rör sig fritt i den serbisk kontrollerade delen av Bosnien.

Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken