Norska Helsingforskommittén om filmen - Staden som offrades - del 6

Filmen tar lång tid på attacken mot den serbiska byn Kravica i januari 1993

Publicerad: 2011-09-23 | Redaktionen
Kommentarer (2)

En person som togs till fånga intervjuas om övergrepp han utsattes för.


En serbisk rättsmedicinsk forskare och fotograf intervjuas och berättar om hemska detaljer: Om människor som har blivit korsfästa, halshuggna, kastrerade, utsatta för omskärelse och foster som slitits ur magen på kvinnor och mycket mer. Den presenteras som om detta är en förlängning av Orics attacker på Kravica och man hävdar att morden hade en religiös prägel.

Naturligtvis är det viktigt med nya bevis om övergrepp mot serber, men de anklagelserna är vaga i förhållande till när, var och vem detta skulle ha hänt. Påståendena lämnar ett intryck av att den serbiska befolkningen har utsatts för massakrer och extremt grova kränkningar utan att man gav ytterligare bevis. Sådana allvarliga anklagelser måste kunna beläggas.

Helsingforskommittén tvivlar på sanningshalten eftersom de domar som ICTY avkunnat och undersökningar av den internationella forsknings och dokumentations center i Sarajevo, liksom andra oberoende och trovärdiga källor, inte hänvisar till dem.

I en FN-rapport om Srebrenica från 1999 skriver generalsekreteraren Kofi Annan att serberna har överdrivit betydelsen av bosniska attackerna som en förevändning för de verkliga mål: en etniskt ren serbisk stat. Detta mål ledde till att de serbiska styrkorna dödade tusentals civila i etnisk rensning och därmed gjort sig skyldig till de allra flesta brott som begåtts i Bosnien-Hercegovina.

Viktig information:
Ovanstående är en av 25 punkter som den norska Helsingforskommittén har reagerat på i filmen Staden som offrades. I rapporten står bl. a. att programmet bidrar till historieförfalskning och att det inte lever upp till  journalistisk standard. Dessutom påpekar man att filmen ger en  helt felaktig bild av händelserna speciellt för personer med begränsad kunskap om kriget i Bosnien-Hercegovina och folkmordet i Srebrenica.
Hela rapporten på Norska kan hämtas här

                                                 


KommentarerKomentator Vanja | 2011-09-25 02:20:00
Det Ni anklagar filmen för, att inte visa hela sanningen, gör även NI. Ni hänvisar till Helsingforskommitens punkter hela tiden. men inte ett ord, inte ett enda, om filmarnas 46 sidor långa svar där dem motbevisar punkt för punk. Fast jag antar att när Ni bortser från fakta så är det legitimt eftersom det går emot ert mål.Komentator Edicus | 2011-09-25 09:03:00
Vanja, alla har sett filmen men samtidigt finns det rättsliga institutioner, ett antal forskningsinstitut och andra opartiska institutioner. Att hänvisa till Ola Flyum och David Hebditch som har skapat filmen är inte relevant då deras version framgår i filmen. Precis som filmen illustrerar så är de inte relevant källa. Om Krigsförbrytartribunalen har bevisat att serberna har genomfört etnisk rensning av bosniaker i hela östra Bosnien (vilket Biljana Plavsic har erkänt) så förstår varje normalbegåvad människa att Ola Flyum och David Hebditch inte kan komma med "ny sanning" kring detta. De har gjort filmen där de har presenterat resultat av sin 4 år långa "forskning" som är mer eller mindre upprepning av den serbiska krigspropagandan.

Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken