Första svaret från Axel Arnö SVT

Publicerad: 2011-09-18 | Axel Arnö
Kommentarer (0)

Efter en våg av protester direkt efter filmen visades på TV svarade Axel Arnö Projektledare för programmet Dokument utifrån.

Från: Axel Arnö (axel.arno@svt.se) Skickat: den 30 augusti 2011 16:49:07

Hej,

Tack för ditt mejl. Självfallet finns det ingenting som rättfärdigar folkmordet i Srebrenica. Det är heller inte syftet med filmen Staden som offrades.

Dokument utifrån har genom åren visat en lång rad filmer om kriget i f d Jugoslavien och dess eftermäle. Samtliga beskriver massakern i Srebrenica som ett folkmord regisserat av den Bosnienserbiska armén under ledning av Ratko Mladic.

Staden som offrades utgör inget undantag. Som alla våra filmer strävar den efter att ge ny kunskap i syfte att begripliggöra och ge en bakgrund till det som skedde. Det faktum att det begicks övergrepp från den muslimska sidan minskar på inget sätt Bosnienserbernas ansvar, men det ger en förklaring till att massakern i Srebrenica kunde ske, och till varför så många av de bosniaker som förlorade barn, syskon och föräldrar känner sig svikna av sina egna ledare.

Filmen bygger på en omfattande research och den är gjord av några av Norges och Storbritanniens främsta undersökande journalister. Med stöd av källor i Norge, Holland, Storbritannien, USA och Bosnien-Hercegovina har de kunnat bekräfta förhållanden som till stora delar varit kända tidigare, men som inte förut sammanställts på detta vis.

Resultatet är en mer komplicerad och sammansatt bild av en av vår tids värsta krigsförbrytelser.

Därför visades den i SVT.

Med vänlig hälsning

Axel Arnö
Projektledare

Dokument utifrån
Sveriges Television
Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken