PROPAGANDA OCH HISTORIEFÖRFALSKNING

Historien om Srebrenicas fall och 400 serbiska soldater

Publicerad: 2012-04-02 | Redaktionen
Kommentarer (0)

Vår nästan medfödda tillit till SVT gör oss väldigt mottagliga för de osanningar som går igenom redaktionens faktagranskningar och olika typer av kontroll av programinnehåll innan programmen sänds. Kontroll av programinnehåll fungerar inte alltid. Granskningsnämnden har fällt SVT för visning av filmen som förnekar folkmordet i Srebrenica.

När det handlar om dokumentären "Staden som offrades" som visades 28 augusti 2011 så var det många förväntansfulla tittare som med stor spänning väntade den utlovade nya fakta om folkmordet i Srebrenica. Med "nya källor och unika bilder" utlovades det "en delvis ny och kontroversiell bild av den blodigaste händelsen efter andra världskriget".

Dokumentärens skapare Ola Flyum och David Hebditch har byggt upp förväntningarna genom att beskriva projektet som fyra år av grävande journalistik där många internationella journalister deltog. Filmen börjar med att speakern inleder med att det som hände i Srebrenica var ett folkmord, och med den meningen tar sanningen slut och filmen får plötsligt en oväntad vändning. Allt eftersom filmen gick så började historierna falla isär och hur man än försökte att ge filmen en chans så hade man svårt att ta till sig dessa ologiska påståenden. Till slut så var det omöjligt att hålla ihop väven av fullständiga osanningar och propagandistiska inslag.


Filmen påstår att serberna intog Srebrenica med 400 soldater


En av de största lögner i filmen är uppgiften om att den serbiska generalen Ratko Mladic har intagit Srebrenica med 400 soldater och 4 stridsvagnar.

Vad är den rätta siffran? Vem skulle kunna erbjuda det mest trovärdiga svaret? Vad säger den bosnienserbiska ledningen?

I mars 2005 sammanställde och överlämnade regeringen i den bosniska entiteten Republika Srpska (en av två entiteter i Bosnien) en lista på 892 personer, misstänkta för delaktighet i massakern i Srebrenica, som fortfarande hade offentliga tjänster. I samma rapport har man identifierat 19 473 soldater som deltog i erövringen av den skyddade bosniakiska enklaven Srebrenica i juli 1995. Uppgiften var en världsnyhet och sändes ut av alla stora nyhetsankare. I Sverige kunde man läsa nyheten på bl. a. Sydsvenska samt även internationella sajter som Institute for war & peace reporting.


Filmens fakta är "hämtad" hos serbiska folkmordsförnekare


Uppgiften om antal soldater är bara en av tiotals uppseendeväckande påståenden som saknar verklighetsförankring. Man blir naturligtvis förbluffad över Flyums och Hebditchs "starka övertygelse" om att uppgifterna om just 400 serbiska soldater som intar Srebrenica är helt rimliga och korrekta. De är alltså fullkomligt övertygade om att den bosnienserbiska armén intog Srebrenica med bara 400 soldater. Det är intressant att ta reda på varifrån kommer just den uppgiften. Svaret är att uppgiften är hämtad från den bosnienserbiska propagandafilmen "Dossier Srebrenica - brott mot serber" där en självutnämnd historiker Alexander Dorin utan belägg kommer med uppgiften som han hört av de holländska soldaterna VIDEO.

Lögner om antal soldater
Alexander Dorin kommer med uppgiften om 400 serbiska soldater - uppgiften som användes i filmen

Filmmakarna valde den uppgiften före den officiella uppgiften som sammanställdes av den bosnienserbiska politiska ledningen som publicerade en lista med nästan 20 000 soldater som har deltagit i aktionerna i samband med attacken mot Srebrenica. Det är fakta som filmskaparna valde att bortse från.

Flym och Hebditch fick naturligtvis stor publik hos serbiska nationalister som sedan tidigare påstått att Srebrenica är en påhittad historia som hade ett enda syfte - att dra in NATO i kriget mot serberna.

Det är viktigt att påpeka att Serbien fördömde serbiska brott i Srebrenica och erkände en del av skulden för det som hände under kriget. Dessutom valde den serbiska statliga tv-bolaget RTS att inte visa den omtalade filmen då sändningar från serbiska TV kanaler var översvämmande med liknande filmer under hela 90-talet. I maj 2011 bad  RTS sina tittare om ursäkt för att det "skadade moral, värdighet och integritet såväl hos serbiska medborgare, politisk opposition, journalister och etniska och religiösa minoriteter som hos folkgrupper och stater i näromdet".
Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken