Norska Helsingforskommittén om filmen - Staden som offrades - del 15

I filmen hävdas att Izetbegovic beordrade attacken mot byn Visnjica

Publicerad: 2011-09-29 | Redaktionen
Kommentarer (0)

41:21 I filmen hävdas att Izetbegovic beordrade attacken mot den serbiska byn Visnjica och att denna attack var marschorder för serberna.


Enligt ICTY domen i målet mot den serbiske generalen Radislav Krstic, var angreppet, som resulterade i mord på fyra serbiska civila, en del av krigets "gråa zoner" mellan belägrade bosnier och bosniska serber runt gränsen av den "skyddade zonen".

Som tidigare nämnts: I FN-rapporten om Srebrenica från 1999 skriver generalsekreterare Kofi Annan att serberna har överdrivit betydelsen av de bosniska attackerna som en förevändning för sina verkliga mål, en etniskt rent serbiskt stat. Ett annat faktum som inte nämns är att människor dog av svält i Srebrenica som en följd av den serbiska nödhjälpsblockaden.

Viktig information:
Ovanstående är en av 25 punkter som den norska Helsingforskommittén har reagerat på i filmen Staden som offrades. I rapporten står bl. a. att programmet bidrar till historieförfalskning och att det inte lever upp till journalistisk standard. Dessutom påpekar man att filmen ger en helt felaktig bild av händelserna speciellt för personer med begränsad kunskap om kriget i Bosnien-Hercegovina och folkmordet i Srebrenica.
Hela rapporten på Norska kan hämtas här

Vår kommentar:

Det politiska beslutet att etniskt rensa östra Bosnien togs tre år tidigare av den bosnienserbiska representantförsamlingen.
Den 12 maj 1992 tillkännagav Radovan Karadzic vid den bosnienserbiska representantförsamlingen sex "strategiska mål" för serberna i Bosnien och Hercegovina. Ett av de strategiska målen var att återförena alla serber i en stat genom att etablera en landkorridor i Drinas floddal för att eliminera en gräns som delade den serbiska stater. [ICTY: Case No. IT-00-39 & 40-PT]

I rapporten "Karadzic and Srebrenica genocide" från SENSE News Agency kan man få en bättre uppfattning om förhållandena kring Srebrenica på den strategiska nivån.

I åtalet mot Radovan Karadzic beskrivs konkreta order bl.a. Överkommandodirektiv nr. 4 som i november 1992 undertecknades av Karadzic. Direktivet innebar att Drinakåren får order att starta en offensiv med målet att "wearing out the enemy and forcing them to leave Srebrenica, Zepa and Gorazde areas together with the inhabitants"¦ ". Karadzic:s direktiv förvandlades till militära planer, genomförandet påbörjades i januari 1993. Under stort tryck från det internationella samfundet avstannade den serbiska offensiven i mars 1993, när säkerhetsrådet förklarade Srebrenica och fem andra områden belägrades av bosnienserbiska styrkor som skyddade zoner.

De serbiska styrkorna valde sedan "en mer subtil strategi: en långsam kvävning av enklaver", genom att bl. a. obstruera verksamheten för FN:s trupper stationerade i enklaven och att invänta lämpligt tillfälle för att erövra enklaver. I maj 1995 undertecknade Karadzic Överkommandodirektiv nr 7 där han beordrar Drinakåren att "bedriva dagliga stridsåtgärder och att enligt planerna skapa en outhärdlig situation av total osäkerhet utan hopp om framtida överlevnad eller liv för invånarna i Srebrenica och Zepa". Enligt den planen skulle transporter med förnödenheter till orterna och FN kring de skyddade zonerna begränsas. (icty.org: Judgment summary for Popovic et al 20100610 sid 2)

Den 31 mars 1995 undertecknade generalen Ratko Mladic direktiv nr 7.1. Den beordrade Drinakåren att bland annat bedriva "aktiva stridsåtgärder runt enklaven" (inklusive de andra närliggande skyddade zoner Zepa och Gorazde). För att kunna genomföra detta erövrade bosnienserbiska styrkor en UNPROFOR observationspost i sydöstra hörnet av Srebrenica enklaven. Som svar på denna attack, attackerade bosniska soldater den närbelägna Serbiska byn ViÅ¡njica. Detta skedde tidigt på morgonen den 26 juni 1995. Under denna attack och strider har ett antal hus bränts ner och fyra civila dödades.

         


Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken