Starka reaktioner från många håll

Johan Wikmans brev till SVT - hela reportaget är vinklat för att rättfärdiga folkmord

Publicerad: 2011-09-18 | Johan Wikman
Kommentarer (0)

Protestbrev strömmade in i SVT mailbrevlåda.


Hej SVT,

Jag betalar er årligen 2076 kronor, inte nödvändigtvis för att det är vad som ligger mig varmast om hjärtat utan för att det dels är lag på det. Men är det något jag uppskattat med er så är det att ni ska sända reportage som är objektiva. Granskningar som ni genomför skall vara opartiska. Tidigare i veckan sände ni "Staden som offrades", till min förvåning så bjöds vi inte på ett välorganiserat arbete som blivit granskat, jag möter en politisk historierevisionism. Kalla mig blåögd och naiv men det är förmodligen bland det sista jag förväntar mig att möta inom svensk statlig tv.

Hela reportaget är vinklat för att rättfärdiga folkmord som begåtts av serbiska styrkor. Hela reportaget är en skymf mot de människor som föll offer i Srebrenica.

Sverige har gått mot ett kargare klimat på det politiska planet, jag vet inte om ni har drabbats av detta. Efter att ha sett "Staden som offrades" så känns det dock väldigt sannolikt. Politisk historierevisionism är oerhört farligt, en som svalde propagandan han serverades med var Anders Behring Breivik. Jag behöver knappast berätta mer om vad det slutade med.

En av nyckelpersonerna i denna dokumentär har uttryckt att han under arbetet blev manipulerad. Han trodde att dokumentären skulle fokusera på de misstag och misslyckanden som den bosniska militären och de politiska styrande genomförde. Men när han fick se resultatet så hade det tagit en helt annan väg. Han berättar även att han inte visste om den bosniska sidan korsfäste folk på träd och skar ut ofödda barn, utan att detta enbart handlade om rykten. Det är något som än idag inte har bevisats. Han fortsätter med att säga att även om det skulle vara fallet så ursäktar/motiverar inte detta till att mörda över 7000 människor på sju dagar.

Ni har tillgång till detta i länken nedan:
http://www.bosanskaposta.no/vise.php?article_id=904&category_id=3

 I denna dokumentär så får vi se många lögner, lika många halvsanningar och väldigt lite fakta. Är det arbete som är acceptabelt inom SVT så fasar jag för nästa veckas avsnitt. Inte för att det skulle vara ett känsligt ämne som inte får diskuteras, jag tycker snarare att det är av vikt att man diskuterar och undersöker olika ämnen, men jag fasar för nästa veckas avsnitt för att den första delen är oerhört spekulativ och vinklad utan ytterst få bevis.

På grund av detta så har jag nu slängt ut min TV och jag ber er att avsluta mitt avtal med er!

/Johan Wikman   
Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken