Fimen "Staden som offrades" fälldes av Granskningsnämnden

Lögnen som dög för SVT

Publicerad: 2012-04-15 | Alex Voronov
Kommentarer (0)

Granskningsnämnden har fällt Sveriges Television för partiskhet i sändningen av den norska dokumentären om folkmordet i Srebrenica, - Staden som offrades.

Ingen debatt eller problematiserande förekom, utan uppgifterna och slutsatserna framstod som odiskutabla, skriver man. Av de åtta ledamöterna ville tre fria och två döma hårdare.

Det kritiska utlåtandet är bara det sista i raden. I höstas klandrades det norska public service-bolaget NRK för samma dokumentär, av landets pressetiska organ Pressens Faglige Utvalg, PFU. Filmen dolde, ignorerade eller utelämnade grundläggande fakta om folkmordet, vilket är pressetiskt oacceptabelt, konstaterade PFU.

Dessförinnan hade SVT fått kritik från FN-domstolen för forna Jugoslavien för att denna inte fick kommentera dokumentärens uppgifter, som motsäger domstolens fynd och domar.

Man kan ifrågasätta Granskningsnämnden som institution. Ett statligt organ för, med utgångspunkt i sändningstillståndet, kvasijuridiska resonemang som utmynnar i ett omdöme om förment självständiga mediers redaktionella beslut - även i fall där ingen enskild person har drabbats. Offentlig debatt är en bättre metod för hantering av sådana frågor.

Med detta sagt är det ändå bra att ljuset åter sätts på denna film, som med dramaturgiska grepp och selektiv faktaanvändning försöker plocka sönder slutsatsen att Srebrenicamassakern var en planlagd mordoperation, vars syfte var att ändra områdets etniska sammansättning. Med andra ord förneka folkmordet. Sådant får inte passera opåtalat.

Lika viktigt är att historieförfalskning inte etablerar sig som en del av central nyhetsförmedling i Sverige. Hittills har SVT:s programansvariga och ledning slagit ifrån sig kritiken mot filmen. Men det är skillnad på det som sägs utåt och det som registreras inåt. Förhoppningsvis blir denna historia en lärdom, så att SVT anstränger sig mer för att filtrera bort lögner.

Den som vill veta mer om folkmordet kan läsa detta speciellt sammansatta dokument från FN-domstolen här.

Publicerat i Ekuriren 2012-04-05Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken