SVT-s yttrande om president Izetbegovics ansvar för blodbadet i Bosnien samt Srebrenicas fall

President Izetbegovics ansvar för blodbadet i Bosnien samt Srebrenicas fall

Publicerad: 2011-09-21 |
Kommentarer (0)

Anmälaren anser att programledarens val av Sarajevo och Srebrenica som symboler för krigen på Balkan är partiskt, och att det finns andra än de av programledaren utpekade Karadzic och Mladic som är ansvariga för blodbadet i Bosnien.

Anmälaren menar att "många bedömare" anser att den föra bosniska ledaren Alija Izetbegovic bär det största ansvaret för blodbadet i Bosnien genom att han avvisade den s.k. Cutileiro-planen. Anmälaren hänvisar också till en rapport från det Nederländska Institutet för Krigsdokumentation, NIOD som stöd för detta.

Cutileiro-planen för Bosnien framlades 1992 och avvisades av Izetbegovic med hänvisning till att den innebar att centralmakten i Bosnien skulle avvecklas och att landet kunde delas upp efter etniska linjer i bosniska, serbiska eller kroatiska områden.

Om, och i så fall hur, detta ställningstagande påverkade händelseförloppet fram till krigsutbrottet i Bosnien, kan det finnas olika uppfattningar. Men att därmed ge Izetbegovic det "största ansvaret" för blodbadet i Bosnien ter sig långsökt. Särskilt i förhållande till det som sen hände i Srebrenica, där dokumentation från Krigsförbrytartribunalen entydigt har visat den bosnienserbiska sidans ansvar. När det gäller rapporten från NIOD ber SVT att få återkomma till den längre fram.

Uttdrag ur Sveriges Televisions yttrande över Aktuellt, SVT2, 2009-10-26, inslag om krigen på Balkan och rättegången mot Radovan Karadzic. Dnr 23/2010. Underskrivet av Jan Axelsson, programdirektör
Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken