Norska Helsingforskommittén om filmen - Staden som offrades - del 16

Schindler hävdar att mer än 1300 serbiska civila dödades

Publicerad: 2011-09-29 | Redaktionen
Kommentarer (0)

42:45 Schindler hävdar att mer än 1300 serbiska civila dödades av muslimska styrkor under ledning av Oric.

Detta antal tycks komma från kontroversiella serbiska källor. Ett det norsk-stödda statistiska projekt fann man att av 480 serber dödades i Srebrenica området varav 151 var civila. Det är många, men inte i närheten av filmens siffror. Oric var också aktiva utanför Srebrenica-området, men det är ändå svårt att tro siffrorna som Schindler kommer med.

Återigen verkar det som om avsikten är att understryka att serberna har provocerats till åtgärder av Orics blodtörstiga rövarband i Srebrenica.

Viktig information:
Ovanstående är en av 25 punkter som den norska Helsingforskommittén har reagerat på i filmen Staden som offrades. I rapporten står bl. a. att programmet bidrar till historieförfalskning och att det inte lever upp till journalistisk standard. Dessutom påpekar man att filmen ger en helt felaktig bild av händelserna speciellt för personer med begränsad kunskap om kriget i Bosnien-Hercegovina och folkmordet i Srebrenica.
Hela rapporten på Norska kan hämtas här

Vår kommentar:

Med sina ogrundade uttalande följer Schindler den väl upptrampade revisionistiska vägen där de flesta av hans påstående kommer från propagandafabriken som kontrollerades av Slobodan Milosevic. Utgångstesen är att västerländsk media har planerat en konspiration för att svartmåla den serbiska sidan i kriget och fabricera serbiska illdåd.

John R. Schindler är en mycket kontroversiell "expert" som ofta ifrågasätts pga. hans exceptionella och ologiska slutsatser. Nedan följer några ut hans bok "Unholy Terror: Bosnia, Al-Qaida, and the Rise of Global Jihad"

  • I Schindlers bok sätter han begreppet "koncentrationsläger" i citationstecken när han hänvisar till den serbiska lägren i Omarska, Manjaca och Trnopolje (s. 83-84).
  • Han anklagar bosnierna att de själva har iscensatt massakrer på sina egna civila för att anklaga serberna (s. 92, 186).
  • Schindler beskriver belägringen av Sarajevo som en "siege manqué" (s. 189) och som "faux-siege", där "conditions were much more normal than the Western media was willing to portray" (s. 203), despite the Serb besiegers".
  • Kanske mest talande av alla hans teorier är den som rättfärdigar den etniska rensningen där han säger: "Ethnic cleansing, though unpleasant, was no more than the counterinsurgency doctrine learned by three generations of JNA [Yugoslav Peoples Army] officers, who were trained in hunting down "fifth columnists" and "terrorists" by expelling sympathizers as well as fighters." (s. 82).

När Schindler skildrar massakern i Srebrenica så tolkar han det som serbisk hämnd för tidigare muslimska attacker mot serbiska civila. (s. 231) medan Ratko Mladic serbisk befälhavare har en helt annan förklaring:

Ratko Mladic
Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken