Reaktioner efter visning av propagandafilmen

Svar från Eva Hamilton VD på SVT

Publicerad: 2011-09-18 | Eva Hamilton
Kommentarer (0)

Hundratals mail har skickats från upprörda privatpersoner och organisationer till SVT.

Hej Eva

Tack för ditt svar.

Detta svar verkar vara standarsvaret som SVT är beredd att ge i dagsläget. Facebookgruppen som bildades i början av veckan som en reaktion mot SVT:s publicering av filmen (5000+ medlemmar) har redan fått detta brev av Axel Arnö.

Det är underförstått att man borde belysa en så stor tragedi som folkmordet i Srebrenica utifrån andra vinklar, sända dokumentärfilmer som undersöker hela sanningen, ifrågasätta även den bosniska arméns gärningar osv. De allra flesta välkommnar säkert det. Men det är inte det som denna dokumentär har för avskit. Den har för avsikt att med allehanda tricks och metoder som finns tillgängliga för dokumentärfilm som medium, snedvrida bilden av Srebrenicamassakern så att det framstår som om srebiska styrkor i princip gjorde rätt militär-strategiskt sett men tyvärr gick lite för långt i sina gärningar. Det mesta av filmen är vinklat så att det framstår som om det var två jämnbördes sidor som slogs och som bägge hade utfört lika bestialiska dåd mot varandras civilbefolkning. Detta stämmer inte och har gång på gång bevisats, främst av ICTY.

En bra dokumentärfilm ska bl.a. ta i beaktning både argument från den ena sidan men även motargumenten från den andra sidan, så att tittarna själva bildar sig en uppfattning av ämnet. Det gör inte denna dokumentärfilm som bildligt talat trycker in sina åsikter i ansiktet på tittaren.

För att bättre förstå de uppröra känslorna hos bosnierna i Sverige och Norge, bör man läsa igenom kritiken mot filmen som den norska Helsingforskomittén skickade till den norska granskningsnämnden:

http://www.nhc.no/filestore/Brev/2011/kringkastingsradet.pdf

Ingemar Persson skriver: "Filmen bygger på en omfattande dokumentation och den är gjord av några av Europas främsta undersökande journalister. ". Som ett svar till Inegmar kan jag rekommendera att han tar en titt på bakgrunden av en av konsulterna till filmmakarna: Ozren Jorganovic. Han var en av de mest hårföra radioprofiler i min hemstad Doboj under krigsåren och bastionerade ut extrem serbisk propaganda fylld med hat och vansinne. En sådan person bistår alltså med råd och synpunkter till en "oberoende och opartisk" film. Ska man stödja och även sända en sådan film, tycker ni på SVT?

SVT bör ta sig en ordentlig funderare hur man ska handskas med kritiken. Ett bra tips är att börja med förslagen som jag angett i min tidigare e-mail till er: be om ursäkt till alla oss som känner sig illa berörda (många är Srebrenicaöverlevande) och anordna debatter, egna och oberoende analyser, både av denna film och i fortsättningen.

Hälsningar,
Amer Nezirovic


Subject: Ang. Högst oansvarigt av SVT att sända "staden som offrades"
From: eva.hamilton@svt.se

Date: Fri, 2 Sep 2011 10:42:51 +0200

Amer

Nedan kan du läsa svaret till Jasenko Selimovic, som dokumentärchefen och tillika ansvarige utgivaren Ingemar Persson publicerar i Expressen idag. Precis som du, kritiserar Selimovic att SVT sände dokumentären Staden som offrades.

Bästa hälsningar
Eva Hamilton

 

Svar till Jasenko Selimovic.

I ett raljant debattinlägg i Expressen igår hävdar folkpartisten Jasenko Selimovic att SVT i programmet "Staden som offrades" gör sig skyldig till förnekelse av folkmordet i Srebrenica i juli 1995. Det är ett befängt påstående som måste bemötas.

Självfallet finns det ingenting som rättfärdigar folkmordet i Srebrenica. Det är heller inte syftet med Staden som offrades.

Dokument utifrån och SVT har genom åren visat en lång rad filmer om kriget i f d Jugoslavien och dess eftermäle. Samtliga beskriver massakern i Srebrenica som ett folkmord regisserat av den Bosnienserbiska armén under ledning av Ratko Mladic.

Staden som offrades utgör inget undantag. Som alla våra filmer strävar den efter att ge ny kunskap i syfte att begripliggöra och ge en bakgrund till det som skedde.

Filmen bygger på en omfattande dokumentation och den är gjord av några av Europas främsta undersökande journalister. Med stöd av källor i Norge, Holland, Storbritannien, USA och Bosnien-Hercegovina har de kunnat bekräfta förhållanden som till stora delar varit kända tidigare, men som inte förut sammanställts på detta vis.

Att fortsätta undersöka mekanismerna och orsakerna bakom krig och konflikter är ett journalistiskt arbete som ständigt måste pågå. När tid går blir nya källor tillgängliga och nya berättelser träder fram. Så även när det gäller denna konflikt.

SVT:s bevakning av konflikter och stora politiska frågor måste alltid ses i ett större och längre perspektiv. Det händer ofta att en enskild film upplevs som kontroversiell. Sett över tid kan det dock knappast råda något tvivel om att vi mycket ingående har skildrat en av de mest fruktansvärda händelserna i modern tid - folkmordet i Srebrenica.

Staden som offrades är inte den första film SVT sänder i ämnet - och med all sannolikhet inte den sista.

Ingemar Persson
programchef

ansvarig utgivare
SVT Dokumentär

Axel Arnö
projektledare
Dokument utifrån


Eva Hamilton

Verkställande Direktör
105 10 Stockholm
+46 8 784 00 00
Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken