Svar till Axel Arnö SVT

Publicerad: 2011-09-18 | Ragib Sabic
Kommentarer (0)

Starka reaktioner fortsätter med många mail och telefonsamtal.
Tack för ditt svar.
Tyvärr är jag nu bara mer konfunderad och besviken över ditt beslut att publicera filmen. Eftersom ditt beslut inte kommer från okunskap och bristande granskning av filmens innehåll, är hela händelsen bara ännu mer beklaglig och sorglig och får mig att undra över dina motiv för publiceringen.

Filmens innehåll står i strid med fakta som bevisats i ICTY rättegången mot Radislav Krstic (http://www.icty.org/x/cases/krstic/tjug/en/krs-tj010802e.pdf), den kritiseras av Helsingforskommittén (en icke-statlig, politiskt och religiöst oberoende människorättsorganisation), publikationen av filmen har redan anmälts till kringkastningsrådet, Pressens Faglige Utvalg analyserar för närvarande kritiken mot filmen, konsulterna i filmen är en förre detta Karadzics propagandamakare från Doboj och en kvinna som figurerar på nätet med texter där hon försvarar Ratko Mladic, filmen innehåller många faktafel som är enkla att bekräfta, den Bosniakiske journalisten Fazlic som har en huvudroll i filmen har tagit avstånd från filmen, etc. Trots allt detta ser du fortfarande ett värde i att publicera filmen och dessutom innan processen hos PFU är avslutad. Ett sådant handlande hade jag förväntat mig av någon som tilltalas av sensationalismisk journalistik och jobbar på en skvallertidning och inte av en projektledare på SVT.

Jag måste ändå tala om att filmen är professionellt gjord och att den har en tydlig målgrupp. Målgruppen är den genomsnittlige Svensken/Norrmannen/Europén som endast har en begränsad kännedom om händelserna i Srebrenica. Det är tyvärr förhållandevis enkelt att servera en alternativ och trovärdig historia till denna målgrupp genom denna typ av filmer. Att dessutom använda benämningen muslimer istället för Bosniaker/Bosnier utnyttjar islamofobin i vårt samhälle till att smutskasta offren och ansvarsbefria förövaren. Men du är inte en genomsnittlig tittare utan förmåga att kritiskt granska innehållet i en sådan film. Du borde ha genomskådat filmens innehåll och budskap.

Jag har tittat på filmen flera gånger om och varje gång hittar jag nya detaljer i filmen som bevisar det egentliga uppsåtet av filmmakarna - att medvetet förfalska bilden av förhållandena i Srebrenica och genom att spendera mycket tid på att visa Serbernas lidande (utan att överhuvudtaget ägna tid åt förhållandena i Srebrenica) ge intryck av att Serberna var den svaga och utsatta parten i händelserna kring Srebrenica. Den militära erövringen av Srebrenica (FN skyddad zon) förfaller i allra högsta grad förståeligt i en sådan händelsebeskrivning. Eftersom hela förloppet vid Srebrenicas fall har iscensatts av Alija Izetbegovic på inrådan av Bill Clinton (kallsinnigt beräknande att 5000 offer är acceptabelt för att framkalla internationell intervention) genom att utnyttja det rättmätiga hämndbegäret hos Serberna blir det nästan synd om Ratko Mladic och den Serbiska politiska ledningen.

I början tyckte jag att filmmakarna ändå var ganska smarta och ganska försiktiga i uppbyggnaden av berättelsen, men nu inser jag att en del filmsekvenser är så vinklade att även en del helt oinsatta skulle förstå att något är fel. Ta en titt på delen i filmen där Srebrenicas invånare skildras som stridslystna och på festhumör, medan Serberna skildras gråtande och förtvivlade vid en begravning. Denna filmsekvens börjar på 23:17 och visar Naser Oric som berättar om militära framgångar varefter man visar fyra barn som sjunger patriotiska sånger. Detta efterföljs av bilder på en Serbisk begravning (23:42) med kommentaren " På den serbiska sidan hördes andra tongångar. Morden ledde till krav på hämnd".
Ser inte du Axel, hur två filmsekvenser används för att tydligt skicka ut en förvrängd bild och tydligt budskap om festande och stridslystna muslimer på ena sidan och om gråtande Serber vid en begravning på den andra sidan? Tycker du att detta återspeglar en verklighet som är rättvisande för händelserna i och omkring Srebrenica och som bör presenteras till det Svenska folket? Tycker du att vi får " en mer komplicerad och sammansatt bild av en av vår tids värsta krigsförbrytelser" eller är det en billig trick i sann Joseph Goebbels anda?

Även om jag inte tvivlar på att du känner till hur förhållanden har varit i Srebrenica under den fleråriga belägringen så vill jag ändå att klistra in nedanstående text med källanvisning. Sång var knappast det som återspeglade verkligheten i Srebrenica:

"Between June 1992 and March 1993, Bosnian Muslims raided a number of villages and hamlets inhabited by Bosnian Serbs, or from which Bosnian Muslims had formerly been expelled. One of the purposes of these actions was to acquire food, weapons, ammunition and military equipment.Bosnian Serb forces controlling the access roads were not allowing international humanitarian aid most importantly, food and medicine to reach Srebrenica. As a consequence, there was a constant and serious shortage of food causing starvation to peak in the winter of 1992/1993"¦.Numerous people died or were in an extremely emaciated state due to malnutrition"¦ Threatened by starvation, almost everyone from Srebrenica participated in searches for food in nearby villages and hamlets under Bosnian Serb control. These searches were very dangerous; many stepped on mines or were wounded or killed by Serbs. [...] Hygienic conditions throughout the Srebrenica enclave were appalling. There was a total absence of running water. Most people were left to drink water from a small river which was polluted. Infestation with lice and fleas became widespread among the population. The Srebrenica war hospital "¦ lacked almost all the essentials. ["¦] Patients suffered in dreadful conditions, as no disinfectants, bandages, aspirins or antibiotics were available with which to treat them. Limbs were amputated without anaesthesia, with brandy being administered to ease the pain"¦ " (Oric Trial Judgement, para. 104, 110, 112-114.)

När du envisas med att försvara publiceringen av filmen och till viss del innehållet i filmen, slåss du inte för yttrandefriheten utan fortsätter övergreppen mot Srebrenicas offer och efterlevande och misshandlar vårt public service. Jag hoppas innerligt att du kommer att läsa detta brev, begrunda dess innehåll och förhoppningsvis omvärdera ditt ställningstagande i frågan.
Du har makten att stoppa detta övergrepp.

Med vänliga hälsningar
RagibKommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken