PRISBELÖNT JOURNALIST Lena Tegström: VISNIG AV FILMEN ÄR ÅRETS FLOPP

Visning av filmen är årets flopp under det gångna medieåret

Publicerad: 2011-12-28 | Emir Dzanic
Kommentarer (0)

NSD-journalist Lena Tegström belönades i våras med Guldspaden, föreningen Grävande journalisters pris för undersökande journalistik. Nättidningen Journalisten.se frågade 28 kända journalister om det gångna medieåret där journalisterna utsåg och kommenterde de största mediehändelserna.

I samband med den årliga utfrågningen sågade Lena Tegström SVT-s beslut att visa filmen som så uppenbart relativiserar folkmordet i Srebrenica.

Lena Tegström  anser att visning av filmen "Staden som offrades" är årets flopp under det gångna medieåret.
Hon kritiserar SVT "för att de sände den norska dokumentären om folkmordet i Srebrenica. Fälld, kritiserad och ifrågasatt dokumentär, som aldrig borde ha visats i SVT".

Lena Tegeström
Lena Tegström, andra från vänster (översta raden). Bild från Grävgalan med några av vinnarna. Foto: Tomas Ohlsson

Vi på redaktionen har tidigare skrivit om den enorma kritiken mot filmen som uppenbarligen har gjorts under svår moralisk bakfylla.

Kritiken har tidigare kommit från många håll där filmen anses vara en rewrite av Slobodan Milosevics försvar. En stor mängd serbiska propagandafilmer innehåller många sekvenser som återuppstod i den här filmen som försökte presentera dessa som ny fakta.

Det är naturligtvis glädjande att ytterligare en prisbelönt journalist höjer rösten mot folkmordsförnekare, historierevisionism och missbruk av public-service.

Kommentera artikeln

Namn Namn*:
Mail E-post*:
Kommentar Meddelande*:

  Jag godkänner villkor


Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till samt tillföra ny kunskap i ämnet. Samtliga kommentarer efterhandsmodereras.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Sverige: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Inlägg som inte tillför debatten något eller som är skrivna med ohyfsat tonfall refuseras. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras.
Insändarredaktören avgör vilka kommentarer som publiceras.

Aege

EU resolution om Srebrenica


Minnesvärda citat

Barac Obamacitat Detta illdåd fick det internationella samfundet att agera för att stoppa slakten av civila, och namnet Srebrenica har sedan dess fungerat som en kraftfull påminnelse om behovet för världen att reagera resolut inför ondskan.
Barack Obama, USA-s president. Statement on the 15th anniversary of the genocide at Srebrenica

Kanadas utrikesministercitat Denna tragiska händelse är det värsta brottet i sitt slag som begåtts i Europa sedan andra världskriget. Både Internationella domstolen och Internationella krigsförbrytartribunalen för f.d. Jugoslavien har slagit fast att det var ett folkmord.
Lawrence Cannon, Kanadas utrikesminister. Statement commemorating the 15th anniversary of the Srebrenica massacre

Carl Bildt citatBosniens muslimer är ungefär lika religiösa som Sveriges kristna... Ingenting skulle glädja Zagreb, Pale och Belgrad mer än om Bosniens moderata och europeiska muslimer kunde framställas som förtäckta agenter och utposter för Khomeinis fundamentalism.
Cark Bildt, Sveriges utrikesminister. Citat ur boken “Uppdrag fred, Nordstedts förlag 1997”

Senator citat Milosevic har använt sin kontroll av statligt ägda radio- och TV att hetsa det serbiska folket...Serberna använde propaganda för att provocera en önskan bland serberna för att söka hämnd... Medierna verkade vilja trappa upp konflikten mot folkmord.
Former U.S. Senator Edward E. "Ted" Kaufman, A Broadcasting Strategy to Win Media Wars

Mediabevakning


Srebrenica Mapping Genocide

Boken "Om ondskan i vår tid" av Christian Palme
Om ondskan i vår tid

Läs ett utdrag ur boken