José Manuel Barroso - Det finns inga tveksamheter kring folkmordet i Srebrenica


Ordförande för Europeiska kommissionen kommer att upprepa ovanstående den 14 juni när han ska möta Serbiens nyvalde president Nikolic i Bryssel.


Budskapet från den Europeiska unionen är tydligt - det som skedde i Srebrenica var ett folkmord. Den här frågan kommer att vara på dagordningen när EU-kommissionens ordförande Barroso och Serbiens nyvalde president Tomislav Nikolic möts. Detta tillkännagavs idag av Barrosos talesman Pia Ahrenkilde Hansen.

"Europeiska unionen har ett tydligt ställningstagande och beslutsamt avvisar alla försök till historierevisionism" berättade Hansen för journalister, med hänvisning till den senaste uttalande där Nikolic påstod att det som hände i Srebrenica 1995 inte var ett folkmord.

Hon konstaterade att i Srebrenica begicks "folkmord och brott mot mänskligheten" och att det bekräftades av domar från ICTY och Internationella domstolen.

"Försoning i regionen kommer definitivt att finnas på dagordningen" när Barroso och Nikolic möts den 14 juni i Bryssel, säger Hansen.

Europaparlamentet har utlyst 11 juli till en minnesdag för Srebrenica i hela EU, med uppmaning till icke-medlemsstater att göra detsamma.