Visning av filmen är årets flopp under det gångna medieåret


NSD-journalist Lena Tegström belönades i våras med Guldspaden, föreningen Grävande journalisters pris för undersökande journalistik. Nättidningen Journalisten.se frågade 28 kända journalister om det gångna medieåret där journalisterna utsåg och kommenterade de största mediehändelserna.

I samband med den årliga utfrågningen sågade Lena Tegström SVT-s beslut att visa filmen som så uppenbart relativiserar folkmordet i Srebrenica.

Lena Tegström  anser att visning av filmen "Staden som offrades" är årets flopp under det gångna medieåret.
Hon kritiserar SVT "för att de sände den norska dokumentären om folkmordet i Srebrenica. Fälld, kritiserad och ifrågasatt dokumentär, som aldrig borde ha visats i SVT".

Lena Tegeström
Lena Tegström, andra från vänster (översta raden). Bild från Grävgalan med några av vinnarna. Foto: Tomas Ohlsson

Vi på redaktionen har tidigare skrivit om den enorma kritiken mot filmen som uppenbarligen har gjorts under svår moralisk bakfylla.

Kritiken har tidigare kommit från många håll där filmen anses vara en rewrite av Slobodan Milosevics försvar. En stor mängd serbiska propagandafilmer innehåller många sekvenser som återuppstod i den här filmen som försökte presentera dessa som ny fakta.

Det är naturligtvis glädjande att ytterligare en prisbelönt journalist höjer rösten mot folkmordsförnekare, historierevisionism och missbruk av public-service.